Használati útmutató

A serpenyő anyaga

Szénacél, kevesebb mint 1% szenet tartalmaz, tiszta fémből készült, kiváló hővezető képességgel.

A nyél anyaga:
- Rozsdamentes acél, így a nyél kevésbé melegszik. 

 Első használat előtti teendők !


  1.  Mosószeres meleg vízben mossa el alaposan szivaccsal, akár többször a serpenyőt, hogy a rozsdásodás elleni védő réteget eltávolítsa. A gyártó méhviasszal védi a serpenyőt a rozsdásodástól. 

  2. A mosás után papírtörlővel törölje át a serpenyőt!

  3. Öntsön egy - két evőkanál étolajat, vagy zsiradékot a serpenyőbe, hevítse addig amíg az olaj forró nem lesz, közben a serpenyőt óvatosan enyhén mozgassa körbe, hogy a zsiradék mindenhol érje. Vegye le a tűzhelyről, és hagyja kihűlni biztonságos helyen. 

  4. Akkor lesz jó, ha elkezd kicsit füstölni a zsiradék, ettől nem kell megijedni, ez így természetes. Célszerű a szabadban, vagy nyitott ablak mellett ezt a műveletet elvégezni. Ha kihűlt az olaj, öntse ki, és papír törlővel törölje el. Ezzel a serpenyő beavatása megtörtént. a serpenyő használatra kész! A serpenyő beavatását biztonságosan végezze el, gyermek ne tartózkodjon a beavatás közben, mert égési sérüléseket okozhat! 

 A serpenyő beavatása

 Többféle módszer létezik, az eljárás lényege, hogy a fém felületére egy vékony filmréteg kerüljön,ami segít az ételek letapadásának megakadályozásában. Így egy majdnem tapadásmentes felületet kapunk. A beavatás után a serpenyő színe megváltozik. A használattól függően változhat a felület minősége. Nem kell azonban megijedni, ha a réteg megszűnik, bármikor újra képezhető az alábbi technikák egyikével:


1.módszer:

  1. Nyissuk ki az ablakot, mert az eljárás füsttel jár. Ha lehet inkább a szabadban végezzük.
  2. A serpenyő felületét vékonyan bekenjük olajjal, vagy zsírral. Legjobb a tökmagolaj, vagy kókuszzsír.
  3. Sütőben 250 C fokon 0,5 - 1 órát hevítjük, amíg a fém felület egységesen elszíneződik. 
  4. Hagyjuk lassan lehűlni.

A serpenyőnk homogén fekete színű lesz.


2.módszer:

  1. 1 dl. forró olajba rakjunk krumplihéjat és egy csapott evőkanál sót.
  2. Kevergetve süssük barnára a krumplihéjat. Ha kihűlt, dobjuk ki. 
  3. Öntsük le a kihűlt  olajat, töröljük ki, készen vagyunk.
  4. A meghámozott, feldarabolt krumplit bő olajban süssük ki.

A serpenyőnk barnás színű lesz.  

Használat utáni karbantartás !

  1. A sütés utáni ételmaradékot, papírtörlővel távolítsa el!
  2. Öblítse el bő vegyszermentes vízzel, és törölje szárazra a serpenyőt, figyeljen oda, hogy ne  maradjon benne víz! Ha úgy érzi, hogy nem teljesen száraz , tegye vissza a tűzhelyre, hevítse fel a serpenyőt, ekkor a maradék nedvesség is eltávozik teljes biztonsággal. 
  3. A makacsabb étel lerakódást mosószeres vízzel dörzsi szivaccsal mossa el!
  4. Szárazra törlés után egy csepp olajjal papírtörlővel kenje át a serpenyőt kívül-belül, ezzel védjük a serpenyőt a rozsdásodás ellen! 

Tárolás

 A serpenyőt száraz helyen tartsa! 

Tárolása zárt helyen ajánlott, például kamra, konyhaszerkény

Párás,  nedves helyen, vagy hőmérséklet ingadozásnak kitett helyen, ahol a víz lecsapódik nem ajánlott tárolni. 

 Hasznos tippek

  • Használja a szénacél serpenyőt sütésre! Főzésre a rozsdamentes és a zománcos serpenyők valók.
  • A serpenyő mindig legyen előmelegítve, sütésnél elegendő a közepes hőmérséklet.
  • Minél többet süt vele annál jobb lesz az eredmény.
  • Sütéshez eleinte bőséges, majd később kevesebb zsiradék is elegendő lesz. Minél többet süt benne, annál jobban ki fog alakulni a tapadásmentes réteg, így élvezet lesz benne sütni.  
  • Legjobb a házi zsír, a vaj, vagy ha nincs más akkor olaj (lehet napraforgó olaj). Mára elfogadott tény, hogy a zsír használata egészségesebb mint a napraforgó olaj. Olívaolajat sütéshez nem ajánljuk.
  • Amennyiben nem ragadt le semmi, elég egy papír törlővel áttörölni, vékonyan bekenni zsiradékkal, és száraz helyre tenni. 
  • Ha odatapadt ételmaradék van, spatulával vagy dörzsivel kaparja le.
  • Soha se rakja el vizesen, mindig törölje szárazra, kenje be nagyon vékonyan egy kis olajjal vagy zsírral. 
  • Örök szabály: a szénacél legnagyobb ellensége a rozsda! Ezért jobb ha megakadályozza a kialakulását. Amennyiben mégis keletkezik némi rozsda, ne aggódjon könnyen eltávolítható, és újabb beavatás után ismét használható a serpenyő.
  • A serpenyő gáz-, kerámia, elektromos tűzhelyen ( villany rezsó), indukciós tűzhelyen, sütőben, kint a szabadban, grillen és kemencében is használható! Ne rakja közvetlenül a parázsra!
  • Az indukciós tűzhelyen alacsony fokozatosan süssön, mert rendkívül gyorsan melegszik a serpenyő, az étel odaéghet. 
  • Ajánljuk kempingezéshez, nyaralásra egyaránt. 
  • A szénacél serpenyő sütésre kiváló, savas ételeknél a tapadásmentes réteg leoldódhat, és újra be kell avatni a leírtak szerint. 
  • Elkészíthető ételek: tükör tojás, rántotta, francia omlett, sült szalonna, sült krumpli, sült kolbász, rántott hús, sült húsok, pita tészta, palacsinta, amerikai palacsinta stb.... 

Biztonsági utasítás!

  • Ne használja nagyobb főző felületen, mint a serpenyő alja!
  • A fogantyú felforrósodhat, kérjük legyen elővigyázatos!
  • Ha sütőbe teszi a serpenyőt, nyél fogóval, vagy konyha ruhával fogja meg a serpenyő nyelét kivételkor, ugyanis a nyél is átveszi a hőt a sütőben, és megégetheti a kezét!
  • Ha kerámia főzőlapra teszi a serpenyőt, ne csúsztassa, mert megkarcolódhat a főzőlap.
  • A főzőlapot mindig takarítsa le sütés előtt, mielőtt rá helyezi a serpenyőt.
  • Gyermekeket ne engedjen a serpenyő közelébe sütés közben, mert égési veszély állhat fenn!
  • Ne áztassa a serpenyőt, a víz a lehető legrövidebb ideig érintkezzen a serpenyővel, utána kezelje a fent leírtak szerint. 
  • Tilos mosogatógépbe rakni !
  • Forró serpenyőbe vizet ne öntsön, felcsaphat a víz, és égési sérüléseket okozhat!


Tájékoztató a jótállási feltételekről és jogokról

A jótállási határidő a termék fogyasztó részére történő átadása napjával kezdődik. A jótállás időtartama 2 év.

A jótállási igény a jótállási jeggyel és számlával vagy blokkal érvényesíthető. Jótállási jegy hiányában, ha a fogyasztó jótállási igényt kíván érvényesíteni fogyasztói szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha a fogyasztó bemutatja az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot.

A fogyasztó jótállási igényét a forgalmazónál kizárólag írásban (levélben vagy Emailben) érvényesítheti.

Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

Mivel a serpenyő kézműves termék, kézzel készül, minimális eltérések előfordulhatnak a termékek között. Ezt nem tekintjük hibás terméknek.

A használatba vett terméket cserélni nem tudjuk.

Nem tartozik jótállási kötelezettség körébe az a hiba, aminek oka a termék fogyasztó részére való átadását követően lépett fel, így például, ha a hibát az alábbiak okozták:

  • elemi kár, természeti csapás 
  • nem rendeltetésszerű használat
  • rongálás
  • a használati-kezelési útmutató figyelmen kívül hagyása, és következményei:
    - helytelen tárolás, vagy kezelés elváltozásai
    - rozsda keletkezése

Amennyiben a hiba jótállási kötelezettség körébe tartozik, úgy a fogyasztó elsősorban választása szerint cserét vagy javítást követelhet, kivéve, ha az általa választott jótállási igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a forgalmazónak a másik lehetséges jótállási igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne.

Ha sem javításra, sem cserére nincs joga, vagy ha a forgalmazó a javítást, illetve a cserét nem vállalta, vagy e kötelezettségének megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül nem tud eleget tenni, a fogyasztó választása szerint megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől.

Amennyiben a fogyasztó a vásárlástól számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt a termék meghibásodása miatt, úgy a forgalmazó ezt nem utasíthatja el aránytalan többletköltségre hivatkozva, hanem köteles a terméket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

A javítást vagy cserét – a termék tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel – megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.

A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze.

Nem számít bele a jótállási időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a fogyasztó a terméket nem tudja rendeltetésszerűen használni.

A jótállási idő a terméknek vagy jelentősebb részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) termékre (termékrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.

A jótállási kötelezettség teljesítésével és a szerződésszerű állapot megteremtésével kapcsolatos költségek – ideértve különösen az anyag-, munka- és továbbítási költségeket – a forgalmazót terhelik.

A jótállás nem érinti a fogyasztó törvényen alapuló – így különösen szavatossági, illetve kártérítési – jogainak érvényesítését.

A forgalmazó a minőségi kifogás bejelentésekor a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről szóló 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet (a továbbiakban: GKM rendelet) 3. §-a szerint köteles – az ott meghatározott tartalommal – jegyzőkönyvet felvenni és annak másolatát a fogyasztó részére átadni.


A forgalmazó a termék javításra való átvételekor a GKM rendelet 5. §-a szerinti elismervény átadására köteles.