Használati útmutató
A serpenyő anyaga
- Szénacél, kevesebb mint 1% szenet tartalmaz, tiszta fémből készült, kiváló hővezető képességgel.
A nyél anyaga:- Rozsdamentes acél, így a nyél kevésbé melegszik.
Első használat előtti teendők !
Mosószeres meleg vízben mossa el alaposan szivaccsal, akár többször a serpenyőt, hogy a rozsdásodás elleni védő réteget eltávolítsa. A gyártó méhviasszal védi a serpenyőt a rozsdásodástól.
A mosás után papírtörlővel törölje át a serpenyőt!
Öntsön egy - két evőkanál étolajat, vagy zsiradékot a serpenyőbe, hevítse addig amíg az olaj forró nem lesz, közben a serpenyőt óvatosan enyhén mozgassa körbe, hogy a zsiradék mindenhol érje. Vegye le a tűzhelyről, és hagyja kihűlni biztonságos helyen.
Akkor lesz jó, ha elkezd kicsit füstölni a zsiradék, ettől nem kell megijedni, ez így természetes. Célszerű a szabadban, vagy nyitott ablak mellett ezt a műveletet elvégezni. Ha kihűlt az olaj, öntse ki, és papír törlővel törölje el. Ezzel a serpenyő beavatása megtörtént. a serpenyő használatra kész! A serpenyő beavatását biztonságosan végezze el, gyermek ne tartózkodjon a beavatás közben, mert égési sérüléseket okozhat!
A serpenyő beavatása
Többféle módszer létezik, az eljárás lényege, hogy a fém felületére egy vékony filmréteg kerüljön,ami segít az ételek letapadásának megakadályozásában. Így egy majdnem tapadásmentes felületet kapunk. A beavatás után a serpenyő színe megváltozik. A használattól függően változhat a felület minősége. Nem kell azonban megijedni, ha a réteg megszűnik, bármikor újra képezhető az alábbi technikák egyikével:
1.módszer:
- Nyissuk ki az ablakot, mert az eljárás füsttel jár. Ha lehet inkább a szabadban végezzük.
- A serpenyő felületét vékonyan bekenjük olajjal, vagy zsírral. Legjobb a tökmagolaj, vagy kókuszzsír.
- Sütőben 250 C fokon 0,5 - 1 órát hevítjük, amíg a fém felület egységesen elszíneződik.
- Hagyjuk lassan lehűlni.
A serpenyőnk homogén fekete színű lesz.
2.módszer:
- 1 dl. forró olajba rakjunk krumplihéjat és egy csapott evőkanál sót.
- Kevergetve süssük barnára a krumplihéjat. Ha kihűlt, dobjuk ki.
- Öntsük le a kihűlt olajat, töröljük ki, készen vagyunk.
- A meghámozott, feldarabolt krumplit bő olajban süssük ki.
A serpenyőnk barnás színű lesz.
Használat utáni karbantartás !
- A sütés utáni ételmaradékot, papírtörlővel távolítsa el!
- Öblítse el bő vegyszermentes vízzel, és törölje szárazra a serpenyőt, figyeljen oda, hogy ne maradjon benne víz! Ha úgy érzi, hogy nem teljesen száraz , tegye vissza a tűzhelyre, hevítse fel a serpenyőt, ekkor a maradék nedvesség is eltávozik teljes biztonsággal.
- A makacsabb étel lerakódást mosószeres vízzel dörzsi szivaccsal mossa el!
- Szárazra törlés után egy csepp olajjal papírtörlővel kenje át a serpenyőt kívül-belül, ezzel védjük a serpenyőt a rozsdásodás ellen!
Tárolás
A serpenyőt száraz helyen tartsa!
Tárolása zárt helyen ajánlott, például kamra, konyhaszerkény
Párás, nedves helyen, vagy hőmérséklet ingadozásnak kitett helyen, ahol a víz lecsapódik nem ajánlott tárolni.
Hasznos tippek
- Használja a szénacél serpenyőt sütésre! Főzésre a rozsdamentes és a zománcos serpenyők valók.
- A serpenyő mindig legyen előmelegítve, sütésnél elegendő a közepes hőmérséklet.
- Minél többet süt vele annál jobb lesz az eredmény.
- Sütéshez eleinte bőséges, majd később kevesebb zsiradék is elegendő lesz. Minél többet süt benne, annál jobban ki fog alakulni a tapadásmentes réteg, így élvezet lesz benne sütni.
- Legjobb a házi zsír, a vaj, vagy ha nincs más akkor olaj (lehet napraforgó olaj). Mára elfogadott tény, hogy a zsír használata egészségesebb mint a napraforgó olaj. Olívaolajat sütéshez nem ajánljuk.
- Amennyiben nem ragadt le semmi, elég egy papír törlővel áttörölni, vékonyan bekenni zsiradékkal, és száraz helyre tenni.
- Ha odatapadt ételmaradék van, spatulával vagy dörzsivel kaparja le.
- Soha se rakja el vizesen, mindig törölje szárazra, kenje be nagyon vékonyan egy kis olajjal vagy zsírral.
- Örök szabály: a szénacél legnagyobb ellensége a rozsda! Ezért jobb ha megakadályozza a kialakulását. Amennyiben mégis keletkezik némi rozsda, ne aggódjon könnyen eltávolítható, és újabb beavatás után ismét használható a serpenyő.
- A serpenyő gáz-, kerámia, elektromos tűzhelyen ( villany rezsó), indukciós tűzhelyen, sütőben, kint a szabadban, grillen és kemencében is használható! Ne rakja közvetlenül a parázsra!
- Az indukciós tűzhelyen alacsony fokozatosan süssön, mert rendkívül gyorsan melegszik a serpenyő, az étel odaéghet.
- Ajánljuk kempingezéshez, nyaralásra egyaránt.
- A szénacél serpenyő sütésre kiváló, savas ételeknél a tapadásmentes réteg leoldódhat, és újra be kell avatni a leírtak szerint.
- Elkészíthető ételek: tükör tojás, rántotta, francia omlett, sült szalonna, sült krumpli, sült kolbász, rántott hús, sült húsok, pita tészta, palacsinta, amerikai palacsinta stb....
Biztonsági utasítás!
- Ne használja nagyobb főző felületen, mint a serpenyő alja!
- A fogantyú felforrósodhat, kérjük legyen elővigyázatos!
- Ha sütőbe teszi a serpenyőt, nyél fogóval, vagy konyha ruhával fogja meg a serpenyő nyelét kivételkor, ugyanis a nyél is átveszi a hőt a sütőben, és megégetheti a kezét!
- Ha kerámia főzőlapra teszi a serpenyőt, ne csúsztassa, mert megkarcolódhat a főzőlap.
- A főzőlapot mindig takarítsa le sütés előtt, mielőtt rá helyezi a serpenyőt.
- Gyermekeket ne engedjen a serpenyő közelébe sütés közben, mert égési veszély állhat fenn!
- Ne áztassa a serpenyőt, a víz a lehető legrövidebb ideig érintkezzen a serpenyővel, utána kezelje a fent leírtak szerint.
- Tilos mosogatógépbe rakni !
- Forró serpenyőbe vizet ne öntsön, felcsaphat a víz, és égési sérüléseket okozhat!
Tájékoztató a jótállási feltételekről és jogokról
A jótállási határidő a termék fogyasztó részére történő átadása napjával kezdődik. A jótállás időtartama 2 év.
A jótállási igény a jótállási jeggyel és számlával vagy blokkal érvényesíthető. Jótállási jegy hiányában, ha a fogyasztó jótállási igényt kíván érvényesíteni fogyasztói szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha a fogyasztó bemutatja az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot.
A fogyasztó jótállási igényét a forgalmazónál kizárólag írásban (levélben vagy Emailben) érvényesítheti.
Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.
Mivel a serpenyő kézműves termék, kézzel készül, minimális eltérések előfordulhatnak a termékek között. Ezt nem tekintjük hibás terméknek.
A használatba vett terméket cserélni nem tudjuk.
Nem tartozik jótállási kötelezettség körébe az a hiba, aminek oka a termék fogyasztó részére való átadását követően lépett fel, így például, ha a hibát az alábbiak okozták:
- elemi kár, természeti csapás
- nem rendeltetésszerű használat
- rongálás
- a használati-kezelési
útmutató figyelmen kívül hagyása, és következményei:
- helytelen tárolás, vagy kezelés elváltozásai
- rozsda keletkezése
Amennyiben a hiba jótállási kötelezettség körébe tartozik, úgy a fogyasztó elsősorban választása szerint cserét vagy javítást követelhet, kivéve, ha az általa választott jótállási igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a forgalmazónak a másik lehetséges jótállási igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne.
Ha sem javításra, sem cserére nincs joga, vagy ha a forgalmazó a javítást, illetve a cserét nem vállalta, vagy e kötelezettségének megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül nem tud eleget tenni, a fogyasztó választása szerint megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől.
Amennyiben a fogyasztó a vásárlástól számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt a termék meghibásodása miatt, úgy a forgalmazó ezt nem utasíthatja el aránytalan többletköltségre hivatkozva, hanem köteles a terméket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.
A javítást vagy cserét – a termék tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel – megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze.
Nem számít bele a jótállási időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a fogyasztó a terméket nem tudja rendeltetésszerűen használni.
A jótállási idő a terméknek vagy jelentősebb részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) termékre (termékrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.
A jótállási kötelezettség teljesítésével és a szerződésszerű állapot megteremtésével kapcsolatos költségek – ideértve különösen az anyag-, munka- és továbbítási költségeket – a forgalmazót terhelik.
A jótállás nem érinti a fogyasztó törvényen alapuló – így különösen szavatossági, illetve kártérítési – jogainak érvényesítését.
A forgalmazó a minőségi kifogás bejelentésekor a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről szóló 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet (a továbbiakban: GKM rendelet) 3. §-a szerint köteles – az ott meghatározott tartalommal – jegyzőkönyvet felvenni és annak másolatát a fogyasztó részére átadni.
A forgalmazó a termék
javításra való átvételekor a GKM rendelet 5. §-a szerinti
elismervény átadására köteles.
